BRASTER PRO

Нов апарат за ранна диагностика на рака на гърдата, чрез метода на контактната термография, заработи в Студио Релакс. Използването му е сравнително ново за страната ни, макар в световен мащаб технологията да намира приложение в полето на медицинската диагностика и последващо лечение от над 10 години.

Системата за контактно термографско изследване за рак на гърдата е разработена от полската компания „Braster” и предоставя функционално изображение на конкретния орган – гърдата, чрез т.нар. дермотермален ефект, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии /туморни образования/. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора. С измерване на температурата на отделните тъкани /в случая на гърдата/ и установяването на температурни асиметрии пациента може да бъде насочен към други изследвания – мамагроф, ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/ и ехограх, за да се диагностицират рано онкологични заболявания. Новият апарат на Студио Релакс е много удобен за профилактика извън болничното заведение, защото е компактен и за разлика от мамографа и ЯМР липсва лъчево натоварване. Това го прави подходящ за приложение дори при деца, бременни, хора с някои заболявания, за които рентгеновото облъчване е противопоказно, както и за жени с импланти в гърдите.

МЛД

Макар и рядко ракът на млечната жлеза се среща и при мъже, затова профилът на потенциалните пациенти не включва само представителките на нежния пол.

Системата „Braster” се състои от устройство за снемане на термографско изображение на гърдата /установява и най-малки промени от 3 мм/, както и от мобилно приложение, чрез което се извършва изследването. Това не отнема повече от 15-20 минути. Медицинският специалист, използващ системата, има създаден акаунт, в който се регистрират пациентите и се отчитат направените изследвания. Доказано е, че комбинацията от „Braster” и мамография повишава прецизността в диагностицирането на рака на гърдата до 96%, а комбинацията от „Braster” и ехография увеличава с 300 % точността на ехографското изследване.

Термографското изследване на всеки пациент се обработва от автоматичен софтуер. При отсъствие на регистрирана патология, резултатите се получават в акаунта на медицинския специалист до 5 минути, а при съмнение за наличие на патология, системата изисква попълване на допълнителни данни за пациента и термографските снимки се преглеждат допълнително от квалифициран рентгенолог. При това положение резултатът след изследването се получава в системата за срок до 48 часа.

Точните термографски показатели позволяват навременно насочване на пациентите за други изследвания – мамографски, ултразвукови или биопсия. При своевременно и правилно диагностициране ракът на гърдата е почти на 100% лечим, ако се открие в най-ранна фаза. Средногодишно в България новодиагностицираните пациенти с карцином на млечната жлеза са около 4 хиляди. При ¼ от тях изходът от болестта е летален заради диагностициране в късен стадий или заради вида на туморните клетки /силно агресивни/.

В заключение можем да обобщим, че системата „Braster” има неоспорими предимства, като:

  • Системата е приложима за скрийнингови програми за изследване за рак на гърдата;
  • За изследване на жени под 50 г.- т.е. извън програмите за скрийнинг;
  • За изследване на жени със семейна история на рак на гърдата и генни мутации BRCA1 и BRCA2;
  • За жени, които приемат орални контрацептиви или които са на хормонално- заместителна терапия;
  • За жени на възраст над 50 г. за контрол на състоянието на гърдите между редовните мамографски прегледи;
  • Предимство на системата е че липсва рентгеново облъчване;
  • Това е напълно безболезнен метод на изследване, при това лесен и бърз- отнема не повече от 15-20 минути;
  • Иновативен метод за всички пациенти – жени и мъже, независимо от тяхната възраст, размера и тъканта на гърдите;
  • Икономична и достъпна система, която допълва стандарта за лечение (ултразвук, мамография, ЯМР).“