Лечение на лимфедем

лечение на лимфедем, лимфедем
Страдам от лимфен оток от доста време. Вече ми е трудно да се придвижвам нормално. Лекарствата, които ми предписват лекарите, не ми помагат. Моля за съвет към какъв специалист да се обърна.

И други наши читатели се интересуват от по-ефикасно лечение на лимфедем, независимо от какво е предизвикан. По темата разговаряме с Бойка Павлова – медицински специалист по физикална и рехабилитационна медицина, магистър по рехабилитация на невросоматичните заболявания.

-Г-жо Павлова, при кои състояния се прилага слабо познатата у нас терапия, наречена мануален лимфен дренаж?
-Мануалният лимфен дренаж лекува ефикасно най-вече лимфедемите, възникнали при онкозаболявания: най-често при рак на гърда, рак на гениталите, рак на простатата. Т.е., в случаите, когато при онкологични операции се налага чистене на лимфни възли. Така че това е сериозен здравословен проблем, който възниква при 40 на сто от оперираните и при 60 на сто от преминалите лъчетерапия. Разбира се, мануалният лимфен дренаж е подходящ за повлияване на лимфедем и когато той е причинен от други заболявания и състояния.

-Преди да продължим разговора за тази методика, моля накратко да обясните характерното за лимфния оток по принцип?
-Лимфният оток е състояние, което протича в няколко стадия. Затова е най-добре още при първите симптоми страдащият да потърси специализирана помощ. Тези първи признаци са тежест в крайника, чувство за опъване, леко подуване. Защото в първи и втори стадий може да му се помогне в най-голяма степен. А когато пациентът чака лимфедемът да стане трети стадий или т.нар. елефантиаза (по позната като слонска болест), тогава вече може да се поддържа крайникът, но не и да му се помогне на 100%.

-Какъв специалист може да постави точната диагноза, знаем, че не всяко подуване и подпухване е лимфедем?
-Съдовият хирург или специалистът оператор могат да поставят диагнозата лимфедем. Най-вече съдовият хирург.

-Да се върнем на лечението чрез мануален лимфен дренаж. Всеки физиотерапевт ли може да го прилага?
-Не, не всеки. Правилното лечение на лимфедем чрез МАНУАЛЕН ЛИМФЕН ДРЕНАЖ се извършва от колеги физиотерапевти, които са преминали специално обучение за тази методика. Защото все още в нашите учебни заведения, които подготвят тези кадри, тази методика само се споменава, но не се изучава детайлно.

-Да поговорим за същността на методиката, в какво се изразява тя?
-Става дума за специална масажна техника за намаляване на лимфния застой, т.нар. масаж по Фьолди (немският професор Михаел Фьолди е разработил тази методика). Изключително фини и нежни движения допринасят за евакуиране на лимфата от крайника. Тук е мястото да отбележа нещо съществено: много е важно пациентът да знае, че при тази методика не се обработва само крайникът, а първо се активира цялата лимфна система чрез обработване на цялото тяло и най-накрая се масажира и крайникът. Твърдя, че е важно, защото така пациентът ще има възможност да потърси специалист, който наистина владее мануалния лимфен дренаж. Анатомията на лимфната система е такава, че се налага комплексно обработване и масажиране. Искам да изтъкна, че методиката включва не само лимфен дренаж. Задължително след това в зависимост от стадия на заболяването се прави бандажираща превръзка. Нейното предназначение е да поддържа това, което е постигнал физиотерапевтът. И чак когато отокът намалее достатъчно, се преминава на поддържаща терапия

-Тя предполага и изисква веднъж седмично мануален лимфен дренаж и смяна на бандажиращата превръзка съответно с еластичен ръкав или чорап. Веднага бързам да кажа, че в случая е нужно предварително да се определи размерът от специалист, за да се купи правилното средство, било то чорап или ръкав. Защото ако не е в правилния размер и компресия, той няма да върши работа.

-Накрая, какви препоръки бихте дали на болните с лимфедем?
-Относно препоръките, те са различни за долен и за горен крайник, но ще опитам да обобщя като цяло: пациентът трябва да се пази от нараняване целостта на кожата на засегнатия крайник. Защото всяка раничка, включително ухапване от комар, убождане или изрязване кожичките на ноктите, може да доведе до проблема розацея. Или до влошаване на лимфедема, или до предизвикване на лимфедем. При нараняване целостта на кожата тя вкарва собствения щам микроорганизми вътре в тялото, които могат да предизвикат лимфедем. Тези пациенти трябва да щадят ръката си и крака си, но в същото време трябва да ги включват в нормална трудова дейност, без да ги натоварват. Трябва да се пазят от много горещи предмети и изгаряния, както и от много студени предмети. Т.е. противопоказана е сауната и излагането на слънце през лятото, а през зимата е добре страдащите да носят ръкавици и топли чорапи съответно.

-Здравната каса поема ли такова лечение или поне част от него?
-За съжаление Здравната каса не поема тези случаи. Истината е, че в България все още няма достатъчно специалисти, които да лекуват правилно този проблем, може би това е причината Здравната каса да не се ангажира.

Лечение на лимфедем и възможни усложнения

За съжаление от заболяването може да се стигне до доста сериозни усложнения, като при някои пациенти се получава порочен кръг. „В случая имам предвид наличието на розацея (т.нар. червен вятър). Веднъж навлязъл в тялото, този вирус предизвиква проблеми. Когато крайникът е с розацея, трябва да прекратим мануалния лимфен дренаж и превръзките. Пациентът трябва да потърси незабавна помощ от лекар-специалист – кожен лекар или инфекционист, за да се проведе антибиотично лечение. И чак тогава можем да продължим с мануалния лимфен дренаж. През това време, естествено, крайникът връща част от отока си. Другият сериозен проблем е наличието вече на т.нар. слонски крака. В този стадий на болестта има промяна на кожата и други усложнения. Третият проблем е, че когато пациентът не потърси в достатъчно ранен стадий специалист, който да поддържа крайника, се стига до парези и плегии (парализи) вследствие на отока. Отокът притиска периферните нерви и там възникват и неврологични усложнения.

„Съдовите хирурзи се опитват да лекуват с медикамента ендотелон. В тази връзка искам да кажа, че в Германия при страдащи от лимфедем не се прилага медикаментозно лечение. У нас обаче предпочитат да лекуват това заболяване с лекарства, отколкото да насочат пациента към физиотерапевт. Може би защото все още са малко специалистите, прилагащи мануален лимфен дренаж.

Неприятното е, че не във всички бази се прилага такава методика. Малко физиотерапевти я прилагат правилно, а в редица реномирани лечебни заведения се прилага криотерапия. Имайте предвид, че в Германия и тя е забранена. Да, пациентът може и да се почувства малко по-добре след криотерапия, но след това лимфните съдове изпадат в недостатъчност и състоянието се влошава. В тази връзка искам да подчертая още нещо съществено:

апаратният лимфен дренаж не е подходящ за онкоболни с лимфедем. Той по-скоро е приложим в козметологията, където се третират целулит и други мастни натрупвания. Не е добре да се използва при онкологично болни с лимфедем, защото той евакуира лимфата само на крайника.

Но тази лимфа след това отива в съответния лимфен басейн и когато са прекъснати лимфните пътища, тя се застоява там. И много често пациенти, на които прилагат апаратен лимфен дренаж на долни крайници, правят абсцес на малкия таз. Ако се прилага на горни крайници, лимфата се премества в областта на гърба и там застоява. Просто няма пътища, по които тази лимфа да се евакуира чрез апарата.

Както казах в началото, ние започваме от врата, корема, гърба, т.е. обработваме цялата лимфна система, както анатомично е създадена. Може би тук е мястото, ако позволите, да кажа, че в моя екип работят много добри специалисти, като специално ще посоча Ани Стоянчева – тя е обучен експерт, който е доказал качествата си при тази методика”, уточни г-жа Павлов