Със специалист по лимфедем заболяването е лечимо

специалист по лимфедем

Едемът е последица от нарушено равновесие в транспортирането на междуклетъчна течност, при което се получава абнормално събиране на вода в тъканите. Под хроничен лимфедем се разбира болестно състояние на организма, при което се получава прогресиращо и трайно увеличение на обема на крайниците (понякога и на тялото) вследствие на лимфен застой, причинен от различни промени в лимфната система. Само специалист по лимфедем може да проведе адекватно и успешно лечение.

Какво трябва да знаете за лимфедема?

Хроничният лимфедем се разделя на две групи: първичен (отокът се дължи на вродени аномалии на лимфната система) и вторичен (заболяването е вследствие от външни причини – оперативни интервенции, травми и други, които предизвикват механично притискане на лимфните пътища, лимфен застой и оток на тъканите). При лимфостатичния едем се различават три различни стадия.

При първия няма фибросклерозиране и се счита за комплексно обратим. Тъканта е мека, не се наблюдава промяна в цвета на кожата, отсъства болка. При натиск с пръст остава ясна следа. За лимфедем става дума, когато обиколката на определено място на крайника се е увеличила с 2 сантиметра или обемът е нараснал с 200 милилитра в сравнение с контралатералното място.

При втория стадий започва фибросклерозиране на тъканите. Това състояние вече е необратимо, тъй като фиброзите може да бъдат размекнати, но не и елиминирани. Отеклата тъкан започва да се втвърдява и при натиск остава само плитка вдлъбнатина. До този момент обикновено лимфедемът е безболезнен.

Третият стадий се обозначава още и като лимфатичен елефантиазъм. Фибросклеротичното преструктуриране на тъканите вече е много напреднало. С подходящо лечение – Мануален лимфен дренаж (МЛД) това състояние действително може да се подобри, но вече не е възможна комплексна обратимост.

В третия стадий част от протеините преминават в гел, а мастната тъкан се увеличава. Ако едемът просъществува по-дълго време, се получава вътрешно-клетъчен едем, който води бързо до клетъчна смърт. Фиброзирането на съединителната тъкан се разпростира и върху разположените в тъканта лимфни пътища, артерии и вени.

Вторичният лимфедем на горните крайници, известен още като постмастектомичен лимфедем, е класическа индикация за Мануален лимфен дренаж. Тук става въпрос за механично възпрепятстване на лимфния поток вследствие отстраняване на аксиларни възли. Около 60% от всички вторични лимфедеми се появяват след заболяване от рак на гърдата, като последните данни сочат, че подобен едем се развива при 20% от всички пациенти, оперирани от това заболяване, като последица от лъчетерапия.

Защо трябва да потърсите специалист по лимфедем?

Терапевтичният ефект на МЛД се състои в неговото многостранно въздействие: обезболяване, спадане на отока, отпускане на скелетната мускулатура. Многостранните действия на това лечение обясняват множеството терапевтични възможности за прилагането му.

Продължителността на процедурата е между 30 минути и 1 час, като МЛД се прави всекидневно до достигане на 10-20 манипулации. След това се провежда поддържаща терапия веднъж или два пъти седмично, като курсът на лечение задължително се повтаря след половин година.
Успоредно с МЛД се прилага и бандажиране, тъй като единствено комбинацията от двете довежда лечението до успех. Компресивната превръзка се осъществява чрез нискоеластични бинтове по специална методика, конусообразно и равномерно. Тези превръзки се носят през цялото денонощие, а след достигане на стабилен резултат, бандажирането се замества с компресивен ръкав, който може да се сваля нощем. За да е ефективно лечението, е нужно и прилагане на специален комплекс от упражнения, който е подбран внимателно. Запомнете, че при лимфедем не бива да се прави дълбок класически масаж, тъй като това влошава състоянието на засегнатия крайник.

Как да си помогнете и как да се пазите?

За успеха на лечението чрез МЛД е необходимо и съдействието на пациента. Положението на едемната ръка по възможност трябва да е на височината на раменете, да не се оставя да виси надолу и да се избягва лежането върху нея. Необходимо е ръката да се раздвижва начесто за кратко време и леко – с оглед предотвратяването на появата на хипотрофия. Мускулните контракции стимулират венозното и лимфатичното отичане.

Важно е да пазите засегнатия крайник дори от най-малките наранявания – разраняване на кожата, взимане на кръв, носене на тежки предмети, работа без ръкавици в градината, мерене на кръвното на болната ръка трябва да се избягват категорично. В случай на нараняване и кръвонасядане трябва веднага да се извърши процедура по МЛД. Не бива да се носят притискащи дрехи, а при жените – презрамките на сутиена да не са тесни и за предпочитане – да се ползват леки гръдни протези.

Трябва да знаете, че наднорменото тегло е един от факторите за поява на едем. Затова храната не бива да съдържа много готварска сол.
Следоперативният МЛД се препоръчва профилактично, защото чрез него се лекува субклиничният едем.

Как действа МЛД?

В резултат на процедурите с МЛД се наблюдава активиране на лимфната система, отокът на крайника чувствително намалява и се подобрява тургурът на кожата (става розова, еластична, без петна). Пациентът усеща крайника по-мек, по-лек и подвижен. Чрез МЛД се постигат трайни резултати и успешно възстановяване на лимфедемния крайник.

За съжаление, лимфедемът не се лекува медикаментозно. Бъдете внимателни към най-ранните симптоми. При първите признаци на болка, дискомфорт и оток, потърсете специалист по лимфедем. За да е успешно лечението, пациентът трябва активно да участва и да знае как правилно да поддържа постигнатия с МЛД резултат.

МЛД е успешен метод, който се използва и в козметиката. Той е изключително ефективен за намаляване на обиколката на крайниците и против целулит.