Информационна Брошура Лимфедеми

лимфедеми

УВАЖАЕМИ ПАЦИЕНТИ

Целта на тази информационна брошура е да Ви запознаем с начина на възникване и видовете лимфен оток. Едновременно с това искаме да Ви предоставим информация как да процедирате, ако се сблъскате с този проблем. Навременното диагностициране на видовете лимфедеми и лечението им могат съвместно да допринесат за овладяване на болестта.

ОБЩИ ПРАВИЛА НА ПОВЕДЕНИЕ

 • 1) Важно е да избягвате наранявания от всякакъв вид (порязвания, травми, наранявания на кожата, ухапване от животни и др.).
 • 2) Не се препоръчва продължително седене със свити ръце и крака.
 • 3) Редувайте натоварване на тялото с фази, в които си почивате. Това важи особено при носене на тежки предмети, продължително седене в едно положение и др.
 • 4) Ежедневно провеждайте отбременяваща гимнастика.
 • 5) Ако лечението включва носене на чорапи или ръкави, те трябва да са по размер и системно да се носят.
 • 6) Дръжте крайника високо вдигнат при покой или сън, тъй като това се отразява положително на състоянието му. В никакъв случай не носете аксесоари, които стягат крайника (пръстени, гривни, часовници и др.).

ЛИМФЕДЕМИ

Лимфната система е паралелна на вените дренираща система. Богатите на шлака тъкани и течности са съставните части на клетката. Бактериите и отпадъчните продукти, които не могат да бъдат транспортирани от венозната система, се отстраняват от лимфната система и се характеризират като лимфологичен отпадък.

Лимфните възли имат имунологична и механична филтрираща функция. Някои увреждания, като лъчева терапия, операция, наранявания, травми, блокират тази функция на лимфната система. Важно е да се уточни, че не всяко подуване представлява лимфен оток, въпреки че често той заема всяко празно пространство в тъканите. Решаващи тук са прецизно събраната генетична анамнеза и клиничният преглед.

ТЕРАПИЯ НА ЛИМФЕДЕМИ

Когато лечението на лимфедема е наложително, първият избор е комплексната физикална отбременяваща терапия, която се провежда в две фази:

Първата фаза, която се нарича отбременяваща, представлява ежедневни грижи за кожата и хигиената чрез МАНУАЛЕН ЛИМФЕН ДРЕНАЖ, компресивна превръзка (бандажиране) и съответната специална гимнастика, която цели да намали отока и да редуцира обема му.

Терапията навлиза във втората фаза, когато отокът е отстранен. Тя е поддържаща и оптимизираща. Носенето на компресивни превръзки, ръкави и чорапи поддържа и подобрява състоянието на пациента. Ежедневното провеждане на отбременяваща гимнастика, грижите за кожата и хигиената подпомагат всички тези процедури. От особено значение е да се обърнете към обучен в лимфологията специалист, който да постави точна диагноза, да определи вида лимфедеми и да предпише правилна терапия.

За да се намали лимфният оток, следва да се спазват някои важни правила. Успехът на терапията на различните лимфедеми зависи много и от поведението на пациента и участието му в нея.

В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ И СПОРТ

 • 1) Спортове или гимнастики, които са силно натоварващи или изискват резки движения са строго забранени
 • 2) Излагането на слънце през лятото или измръзването на тялото през зимата трябва да се избягват
 • 3) Продължителните или дълбоки масажи са забранени. Препоръчително е да се внимава с горещите душове, парните бани и сауната.
 • 4) Бъдете особено внимателни при работа в градината.
 • 5) Важно е да се пазите от изгаряне на ръцете при домакинска работа, гладене или готвене.

ПРЕПОРЪКИ И ХРАНЕНЕ

 • 1) На пациентите с лимфедеми се препоръчва да избягват дълбоко загряване, топлинна или електротерапия.
 • 2) Забранени са инжекциите, взимането на кръв или акупунктурата на едемния крайник, както и измерването на кръвно налягане.
 • 3) Специална диета за пациенти с лимфен оток няма, но е добре да следвате следните препоръки:
  – Наднорменото тегло може да влоши лимфния оток.
  – Приемайте повече баластни, богати на витамини и фибри храни.
  – Алкалните храни – ядки, зеленчуци и плодове, са полезни.
  – Избягвайте лютиви, сладки или пикантни храни.
  – Не злоупотребявайте с никотин или алкохол.
  – Важно е да приемате много течности – неподсладен чай или вода.

Ние работим по методиката на Фьолди за лечение на лимфния оток.

КОНСУЛТАЦИИТЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ ОТ АНИ СТОЯНЧЕВА И БОЙКА ПАВЛОВА

Адрес: гр. София, жк. Иван Вазов, ул. Др. Стефан Сарафов №20
Телефони: тел: 02/ 8 51 09 48 , моб: 0884 71 81 85